Happiness hormoner – hvordan øke lykkehormonene dine

Kjenner du den fantastiske følelsen etter en intens treningsøkt og kjærligheten du føler når du klemmer en valp? Hvert sekund skjer det millioner av kjemiske reaksjoner i hjernen som påvirker hvordan vi har det. Fire nøkkelhormoner – dopamin, serotonin, oksytocin og endorfiner – påvirker hvordan vi opplever lykke, og visste du at vanene vi implementerer i hverdagen vår kan bidra til å øke disse feel-good-hormonene? Her er noen enkle måter å påvirke lykkehormonene dine på – og gi deg selv et velfortjent lykkeboost!


Dopamin - stimulerer og motiverer
Dopamin produseres når vi føler oss tilfredse – når vi fullfører en oppgave på oppgavelisten vår, fullfører et prosjekt eller får et hyggelig kompliment. Det resulterer i følelser av stimulering, ytelse og kan motivere deg til å gjenta en bestemt atferd, for eksempel å fortsette med nye sunne vaner.

For å øke kroppens dopaminnivåer, velg et balansert kosthold fylt med proteiner, vitaminer og probiotika. Å få nok søvn, trene, meditere og tilbringe tid i solen har også vist seg å øke dette lykkehormonet. Studier har også vist at å lytte til musikk øker aktiviteten i lystområdene i hjernen, som er rike på dopaminreseptorer. Et annet enkelt hack for å øke dopaminnivået naturlig er å lage en daglig oppgaveliste, og en for dine langsiktige mål. Hver gang du krysser av for en oppgave, får du en liten boost!

Øk dopaminnivåene dine ved å:
Høre på musikk.
På jakt etter nye opplevelser.
Gjør noe kreativt.
Fullfør en oppgave.
Vis vennlighet.

Endorfiner – reduserer smerte
Endorfiner er et annet kraftig lykkehormon med mange fordeler. Endorfiner har vist seg å redusere smerte, forbedre humøret og selvtilliten og øke følelsen av nytelse. Det er mange enkle måter å øke dette lykkehormonet på. Øk endorfinene dine ved å gjøre den fysiske aktiviteten du liker best. Trening forbedrer humøret og gir deg mer energi, uansett om du foretrekker løping eller vektløfting.

Forskning  viser også at latter utløser endorfiner og andre feel-good-hormoner som dopamin og serotonin, som reduserer stresshormoner og forbedrer ditt generelle velvære. Så hvis du trenger et lite løft av glede, book en date med den vennen som alltid får deg til å le eller se favorittkomedien din. Latter er den beste medisinen!

Øk endorfinene dine ved å:
Ta et varmt bad.
Se en morsom film.
Le med venner.
Test akupunktur.
Nyt et glass vin og litt sjokolade.

Oksytocin – skaper ro og trygghet
Oksytocin, også kjent som «kjærlighetshormonet», er et annet hormon som påvirker vårt velvære. Som kallenavnet antyder, spiller oksytocin en viktig rolle i menneskelig tilknytning og frigjøres under klemmer, kyss og andre former for seksuell intimitet. Å tilbringe tid med folk du er glad i og gjøre noe hyggelig for noen andre er alle enkle måter å øke oksytocinnivået på.

Forskning  viser at oksytocin får oss til å føle oss roligere, med en følelse av trygghet og glede, og øker vår evne til å håndtere stress. For å øke oksytocinnivået, prøv å klemme ekstra lenge – helst 20 sekunder eller lenger. En annen koselig måte å øke oksytocinnivået på er å tilbringe tid med dyr. Så ta deg litt ekstra tid til å kose med din pelskledde favoritt!

Øk oksytocinnivåene dine ved å:
Klem familie og venner.
Klapp et dyr.
Gi noen et fint kompliment.
Holde hverandre i hendene.
Få en massasje.

Serotonin – hever humøret og reduserer stress
Serotonin er et annet lykkehormon som påvirker mange funksjoner i kroppen. Det forbedrer hukommelsen vår, regulerer stress- og angstnivået vårt, balanserer kroppstemperaturen og forbedrer søvnen vår. Men hvordan øker man produksjonen av serotonin naturlig?

Forskning  viser at trening hjelper kroppen til å frigjøre mer tryptofan, aminosyren som hjernen din bruker for å produsere serotonin. Denne boosten kalles vanligvis "runner's high", den fantastiske følelsen etter en intens treningsøkt. Å tilbringe tid i sollys er en annen enkel måte å øke serotoninnivået på. Et balansert, tryptofanrikt kosthold kan også være en serotoninbooster. Legg til mer laks, kalkun, egg og spinat til kostholdet ditt.

Øk serotoninnivået ved å:
Tog.
Nyt sollyset.
Mediter en stund.
Lag et sunt måltid.
Ta en kald dusj.

Hakk lykkehormonene
Det er vanlig å tro at lykke er noe du finner gjennom materielle ting, forhold eller karrierestatus. Men lykke er noe du kan skape på egen hånd ved å booste kropp og sjel naturlig. Dopamin, endorfiner, serotonin og oksytocin har alle en rolle å spille i kroppens naturlige produksjon av lykke. Vi håper vi har inspirert deg til å se på hvordan du har det fra uke til uke, og reflektere over hvilke små endringer du kan gjøre i hverdagen for å øke ditt wellness. Sending you happy vibes! 

Share this on Pinterest!