Løping for nybegynnere - slik kommer du i gang!


Løping har mange helsefordeler og kan både forbedre helsen og humøret, enten du løper på treningssenteret eller favorittrunden utendørs. Men visste du at å løpe så lite som 10 minutter om dagen kan gjøre underverker for helsen din? Her er noen løpetips for nybegynnere om hvordan du kommer i gang med løping, hvordan du velger riktige klær og hvordan du legger rutiner for å gjøre løping til en ny, sunn vane!

Positive effekter av løping
Forskning viser at løping styrker hjertet, senker blodtrykket og frigjør endorfiner, våre naturlige feel-good-hormoner. Løping kan også redusere stress og øke kroppens evne til å håndtere mentale spenninger. Det er mange gode grunner til å gå ut og løpe, rett og slett!

Løping er lett tilgjengelig
Løping er en enkel og gratis måte å trene på, og magien med det hele er at nybegynnere i nesten alle aldre kan begynne å løpe. Du kan løpe hvor som helst – i treningsstudioet, gjennom favorittområdet ditt eller når du oppdager en drømmende ny by. Alt du trenger er et par gode sko og riktige klær! Å løpe i gruppe er også en fin måte å henge med venner og familie på, eller utfordre deg selv ved å bli med i en løpegruppe for å møte nye mennesker.

Invester i de riktige klærne
Å ha de riktige typene klær er viktig for å kunne nyte løperunden, kilometer etter kilometer. Velg myke plagg i tekniske stoffer som er designet for å følge kroppens bevegelser, som løpeshorts, topper og tights i lette og fukttransporterende materialer. Disse plaggene leder svetten fra huden for å holde deg tørr og kjølig under trening.

Kortermede topper holder deg kjølig i varmt vær, og langermede modeller er perfekte å ha på lager når temperaturen synker. En sports-BH med høy støtte er også avgjørende for en behagelig løpetur. Hvis du vil ha noe på hodet for å blokkere solen eller holde håret på plass, kan vi anbefale en hette.

Varm opp skikkelig
Sørg for å alltid starte med en oppvarming før du begynner å løpe. Oppvarming er viktig for å vekke musklene og få i gang blodsirkulasjonen før du skal ut på dagens runde. Det forhindrer også risikoen for skader og overanstrengelse. Ta en kort spasertur eller jogg i 5-10 minutter før du øker intensiteten. Å gjøre noen utfallstrinn er en fin måte å varme opp på. Du kan til og med legge til noen styrkeøvelser!

Fyll på med væske
Husk å fylle på med vann før, under og etter løpeturen, da vil du miste væske når du svetter. Å drikke nok er en av de viktigste aspektene for å opprettholde ytelsen når du løper, enten du løper på tredemølle eller ute i naturen. Å ha en god væskebalanse forbedrer energien, øker utholdenheten og reduserer restitusjonstiden etter løpeturen.

Kom lett i gang
Ikke bekymre deg hvis du synes det er utfordrende å løpe i starten - å lage en rutine er nøkkelen til suksess, snarere enn hastighet eller distanse! Lag en løpeplan hver uke for å få en bærekraftig løpevane. En enkel måte å begynne å løpe for nybegynnere er intervaller. Vend om å løpe i et minutt og gå i ett minutt, og etter hvert som du blir mer komfortabel, reduser gangtiden og løp lenger. Den såkalte «walk-run»-metoden er utmerket for å bygge utholdenhet uten å belaste leddene for mye og bygge en overkommelig løperutine.

Husk å lytte til kroppen din, ta deg tid til restitusjon og nyt dit løpingen tar deg. Lykke til med din nye sunne vane!

MUST-HAVE AIM’N RUNNING GEAR: